TANULJ VELEM – családi nap

A rendezvény célja a szülő és gyermek kapcsolat erősítése, elmélyítése közös élmények által. Eredményeképpen várjuk, hogy a szülők nagyobb figyelmet fordítanak majd gyermekük óvodai-iskolai előmenetelére.

2019.04.13-án „Tanulj velem” családi napot tartottunk Horpácson, a Horpácsi Európa Pihenő Központban. Az egész napos programon a családok apraja-nagyja, mindhárom generáció tagjai részt vettek. Programjaink egyaránt szolgálták a gyerekek és a felnőttek igényeit. Így hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ne csak az óvodai és iskolai környezetben, de ebben a szabadidős környezetben is támogassuk a családok közös programjait. Ehhez azonban szükség volt a közösség összefogására, így meghívott vendégeink a legszélesebb körből kerültek ki. A körzeti védőnőt, a térségben működő civil kezdeményezések programszervezőit, a programban tevékenykedő mentorokat, valamint a települések polgármestereit is meghívtuk.

 

A szabadidős programokon túl nagy hangsúlyt fektettünk az iskolai előkészítés részleteire. Meghívott program felelősünk Vranyecz Kata gyógypedagógus volt. Gyógypedagógiai tevékenysége a gyermekek kognitív készségeinek, mozgásállapotának és általános fejlettségi szintjének felmérésére irányult. Eredményeit külön beszámolóban részletezzük.
A szülőkkel külön foglalkozást kezdeményeztünk arról, milyen eszközeik vannak ahhoz, hogy az adott hátrányos település adottságait figyelembe véve is hogyan lesznek jól működő család, hogyan segíthetik a gyerekek iskolába illeszkedését, tanulását. Nagy eredménye a programnak, hogy nyíltan beszéltek a felmerülő problémáról, és akinek volt, szívesen megosztotta a többiekkel a saját jó tapasztalatait.
A gyerekeknek természetesen sok játékot és társas foglalkozást szerveztünk, amit nagy örömmel fogadtak. Sok település családtagjai most találkoztak először, és bár az a hír járta, hogy nem szívesen találkoznak egymással, ezen a napon ezek fel sem merültek, a gyerekek település határokat nem ismerve, szívesen és felszabadultan játszottak egymással.
Mivel a településeken komoly probléma a megélhetés, a szükséges eszközök, ruházat beszerzése, ezért nagyon népszerű volt a ruhaosztási kezdeményezésünk is.

Az egész napos programnak nagyon jó közösségformáló, közösségépítő ereje volt. Számos hasznos ismeretre tettek szert a résztvevők. A rendezvény célja a szülő és gyermek kapcsolat erősítése, elmélyítése közös élmények által így várakozáson felül jól teljesült.

 

2019.11.11-én, Márton napján tartottuk meg Tanulj velem programunkat Borsosberényben.
A hagyományőrzés elengedhetetlen része, hogy megismertessük az óvodásokat a népszokásokkal és az év ezen időszakára vonatkozó hiedelmekkel, jóslatokkal.  Borsosberény védőszentje Szent Márton, róla kapta a nevét a helyi katolikus iskola is. Így nem meglepő, hogy minden évben lámpás felvonulással emlékezünk Szent Márton püspökre.

A gyerekek már az óvodában megismerkednek a legendával, amit évről-évre felelevenítünk. Szent Márton személyében, a gyermek egy olyan katonával találkozik, akire nem a kegyetlenkedés jellemző, hanem a segítőkészség, a jószívűség, Isten és az embertárs iránti szeretet. A Márton napi felvonulás megfelelő alkalom, hogy a gyerekek tudását bővítsük, kreativitását megmozgassuk, majd összehozzuk a közösséget egy gyertyafényes sétára.  A Márton napi lámpás és fáklyás felvonulás a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt hivatott hirdetni. Erre az alkalomra a lámpásokat a gyerekek és szülők együtt készítik el a délutáni kézműves foglalkozás keretében.  A sok ügyes kéz vág, ragaszt serényen készítik a felvonulás elengedhetetlen kiegészítőit.
Az este közeledtével világító mécsesekkel díszítjük fel a fákat az udvaron, így várjuk a résztvevőket. Márton napi mondókákkal, dalokkal köszöntjük a vendégeket, majd közös éneklésre, játékra hívjuk őket. A játék végén közösen meggyújtjuk a lámpásokat és elindulunk. Végig énekelve, mondókázva vonulunk a falu utcáin. Az óvodához közeledve csodálatos látvány a sok-sok világító lámpás a fákon.
A legenda szerint, aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik. Ezért a felvonulás után ugyan nem libával, de libazsíros kenyérrel – amit a gyerekekkel közösen készítünk el – és forró teával kínáljuk a résztvevőket. Örömmel tapasztaljuk, hogy évről évre visszatérnek volt óvodásaink szüleikkel együtt, és a nagyobb testvérek is eljönnek. Nem mindennapi látvány volt a sok gyereket, felnőttet látni, ahogy énekelve vonultak kezükben lámpásokkal a falu utcáján.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb kategória

ÖKO TÁBOR

Az „Összefogás Nyugat-Nógrádban”című projekt keretében 2020. június 16-június 19-ig tartottuk ökotáborunkat 30 fő részvételével. A rendezvényt a Horpácsi Európa Pihenő Központban tartottuk. A 4 nap

Egyéb kategória

HUMÁN FÓRUM

2018.10.16-án Horpácson még a vírushelyzet előtt személyesen tudtuk lebonyolítani Humán Fórum programunkat, melynek a Szondi György Szakközépiskola, Szakiskola És Speciális Szakiskola adott helyet. 2020.04.29-én a