TANULJ VELEM – családi nap Horpácson

2019.04.13-án „Tanulj velem” családi napot tartottunk Horpácson, a Horpácsi Európa Pihenő Központban. Az egész napos programon a családok apraja-nagyja, mindhárom generáció tagjai részt vettek. Programjaink egyaránt szolgálták a gyerekek és a felnőttek igényeit.

Így hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ne csak az óvodai és iskolai környezetben, de ebben a szabadidős környezetben is támogassuk a családok közös programjait. Ehhez azonban szükség volt a közösség összefogására, így meghívott vendégeink a legszélesebb körből kerültek ki. A körzeti védőnőt, a térségben működő civil kezdeményezések programszervezőit, a programban tevékenykedő mentorokat, valamint a települések polgármestereit is meghívtuk.

 

A szabadidős programokon túl nagy hangsúlyt fektettünk az iskolai előkészítés részleteire. Meghívott program felelősünk Vranyecz Kata gyógypedagógus volt. Gyógypedagógiai tevékenysége a gyermekek kognitív készségeinek, mozgásállapotának és általános fejlettségi szintjének felmérésére irányult. Eredményeit külön beszámolóban részletezzük.

 

A szülőkkel külön foglalkozást kezdeményeztünk arról, milyen eszközeik vannak ahhoz, hogy az adott hátrányos település adottságait figyelembe véve is hogyan lesznek jól működő család, hogyan segíthetik a gyerekek iskolába illeszkedését, tanulását. Nagy eredménye a programnak, hogy nyíltan beszéltek a felmerülő problémáról, és akinek volt, szívesen megosztotta a többiekkel a saját jó tapasztalatait.

 

 

A gyerekeknek természetesen sok játékot és társas foglalkozást szerveztünk, amit nagy örömmel fogadtak. Sok település családtagjai most találkoztak először, és bár az a hír járta, hogy nem szívesen találkoznak egymással, ezen a napon ezek fel sem merültek, a gyerekek település határokat nem ismerve, szívesen és felszabadultan játszottak egymással.

 

A programok során fölmerül több téma is, például: egészséges életmód, öko-tudatosság, pénzzel való helyes gazdálkodás, és a kamaszok részére a pályaorientáció. A rendezvényen vetélkedőkkel, interaktív játékos feladatokkal hozzuk közelebb a két generációt. A rendezvény eredményeképpen várjuk, hogy a szülők nagyobb figyelmet fordítanak a gyermekük iskolai előmenetelére, és könnyebben megteremtik az otthoni tanulásnak a lehetőségét. Az egész napos rendezvény során szakértő előadók, valamint humán területen dolgozó szakemberek foglalkoznak a

résztvevőkkel, hogy kötetlenebb formában, játékos környezetben figyelhessék meg a gyerekeket, a célzott programok érdekében.

Mivel a településeken komoly probléma a megélhetés, a szükséges eszközök, ruházat beszerzése, ezért nagyon népszerű volt a ruhaosztási kezdeményezésünk is.

Önkénteseink az családi nap alatt elérhető helyszíneken segédkeztek, és biztosították a programok zavartalan lebonyolítását.

Az egész napos programnak nagyon jó közösségformáló, közösségépítő ereje volt. Számos hasznos ismeretre tettek szert a résztvevők.

A rendezvény célja a szülő és gyermek kapcsolat erősítése, elmélyítése közös élmények által így várakozáson felül jól teljesült.

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb kategória

Megvalósult az első online Humán Fórum

A projekt keretében megvalósult az első online humán fórum a ZOOM alkalmazás segítségével. A következő napirendi pontok mentén haladtunk: A résztvevők köszöntése és bemutatása Technikai

Egyéb kategória

TANULJ VELEM – Márton napi családi nap és felvonulás

A rendezvény célja a szülő és gyermek kapcsolat erősítése, elmélyítése közös élmények által. Eredményeképpen várjuk, hogy a szülők nagyobb figyelmet fordítanak majd gyermekük óvodai-iskolai előmenetelére.

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása