MIÉNK A PÁLYA – pályaorientációs nap

A megfelelő szakma, hivatás kiválasztása már az általános iskolában elkezdődik. Nem elég tanulni, fontos arra is hangolódni, mely tantárgyak állnak közel az iskoláshoz, mi az, ami őt igazán érdekli.

2018.11.29-én, a borsosberényi Szent Márton Katolikus Általános Iskolában tartott pályaorientációs előadássorozaton 74 fiatal vett részt. A rendezvényen a hatékonyabb munka elérése érdekében kisebb csoportokban foglalkoztunk a gyerekekkel, így 4 csoportra bontottuk őket. Két helyszínen a felsősökkel, két csoportban, de ugyanazzal a feladattal az alsósokkal foglalkoztunk.

             

Az alsósokkal rajzoltattunk „Mi leszek, ha nagy leszek” témában. Mindenkinek le kellett rajzolnia, mit szeretne csinálni felnőttkorában, majd ezt néhány szóban be is kellett mutatni. Elmondták, mit láthatunk a rajzokon, és miért szeretnének azzal foglalkozni. Ezt követően röviden megbeszéltük azt is, az egyes szakmák eléréséhez mire lesz szükségük.

A felsősökkel az egyik helyszínen önismereti foglalkozást tartottunk. Először megbeszéltük, a gyerekek körében melyek a legnépszerűbb foglalkozások, mindenki elmondta, ki hol látja magát a jövőben, majd egy rövid foglalkozás keretében mindenki megtudhatta, melyek a legerősebb személyiségjegyei.

           

A másik helyszínen a továbbtanulás lehetőségeit beszéltük át, valamint érintettük a mai magyar munkalehetőségeket, hiányszakmákat. Videók segítségével bemutattunk többféle szakmát is a résztvevőknek.

Ezen a napon Patakon is megtartottuk a pályaorientációs napot.

             

2018.12.04-én pedig Rétságon bonyolítottuk le a rendezvényt.

           

2018. december 5-én 10 órától tartottuk Tereskén a Tereskei Általános Iskolában pályaorientációs rendezvényünket az előadássorozaton 45 fiatal vett részt.


A rendezvényen különböző önismereti játékokat tartottunk a gyerekeknek.
Első körben felmértük, milyen ambíciókkal rendelkeznek a résztvevők. Átbeszéltük, mi az, ami érdekli őket, mit tanulnak szívesen, valamint a továbbtanulás tekintetében miként gondolkodnak. Beszéltünk a lehetőségekről, majd a program további részében az önismereten volt a hangsúly.

A játékok a gyerekek kompetenciáira mutattak rá. Megnéztük, mely tulajdonságok az erősségeik, melyek a gyengéik, majd a gyengeségeik erősítésére irányuló játékokra fektettük a hangsúlyt, így például a bizalom növelésére, valamint a kommunikációra.

2019.11.05-én Borsosberényben a Borsosberényi Szent Márton Katolikus Iskola adott helyet a Miénk a pálya – pályaorientációs rendezvényünknek.
Programunkat ezen a napon úgy szerveztük, hogy lehetőség nyíljon főiskolai előadóval kötetlenül beszélgetni, minden lehetséges szempontot végig venni, még az élet későbbi alakulását oly nagyon befolyásoló döntés előtt.

A gyerekek érdeklődve hallgatták az előadó gondolatait, aki megosztotta hosszú évek során a hallgatókkal való foglalkozása közben szerezett tapasztalatait is. Szóba került a tehetségek felismerése is, és ennek kapcsán sorba kérdezte a diákokat, ki miben érzi magát tehetségesnek, illetve elmesélte, hogy pályafutása során milyen területek fiataljainak előrelépését tudta segíteni.

A következő téma az önismeret volt, ami a pályaválasztás egyik kulcs kérdése. Ki vagyok én, ismerem-e magam elég jól – ezeket a kérdéseket boncolgatták játékos formában. Második elem a pályaismeret. Itt fontos megismerni az egyes szakmák jellemzőit, ami az egyes foglalkozásokról nyújt részletes információkat.

Végül a harmadik elemmel is meg kell ismerkedni, a munkaerőpiaci helyzettel általában és a térségre jellemzően is.

Az előadás során sikerült olyan kritikus pontokat beazonosítani a pályaelképzelések, pályacélok, pályadöntések témakörökben, amivel a megjelentek már biztosabban tudják kiválasztani a számukra legmegfelelőbb célt. Nógrádi kis település révén szót kellett ejteni a környék adottságaira, így előkerült a továbbtanulás lehetősége a megyében illetve azon kívül is.

 

Végeredményben elmondhatjuk, hogy a pályaorientációs rendezvényünk elérte kitűzött céljait, vagyis nem csak informálta, hanem elgondolkodtatta a jövő nemzedékét képviselő kisdiákokat. Örültünk az aktív és érdeklődő részvételüknek.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb kategória

ÖKO TÁBOR

Az „Összefogás Nyugat-Nógrádban”című projekt keretében 2020. június 16-június 19-ig tartottuk ökotáborunkat 30 fő részvételével. A rendezvényt a Horpácsi Európa Pihenő Központban tartottuk. A 4 nap

Egyéb kategória

HUMÁN FÓRUM

2018.10.16-án Horpácson még a vírushelyzet előtt személyesen tudtuk lebonyolítani Humán Fórum programunkat, melynek a Szondi György Szakközépiskola, Szakiskola És Speciális Szakiskola adott helyet. 2020.04.29-én a