ISMERKEDÉS AZ ISKOLÁVAL – iskolai nyílt nap

A hatéves gyermek életében óriási fordulatot jelent, hogy iskolába kerül. Gyökeresen megváltozik, átalakul az élete. Szülők és pedagógusok, mindannyian tudják, hogy az óvodás évek döntően befolyásolják a gyermek attitűdjét az iskolával kapcsolatban. Az óvoda-iskola átmenet zökkenőmentessége nem egy év pedagógiai munkáján múlik, annak hosszú előzménye van. Az egész kisgyermekkor, az érés, a fejlődés, a természetes úton történő fejlesztés folyamata és az első iskolai élmények eredménye alapozza meg a tanuláshoz való viszonyt. A személyiség egészét érintő, széles sávú, alkalomszerű (spontán) tanulástól a szándékos, tudatos ismeretgyűjtésig kell eljutniuk. Az átmenet megkönnyítése a család, az óvoda, és az iskola, segítő, támogató nevelési módszerein, együttműködésén múlik. Ezért fontos, hogy a szülők és a köznevelési intézmények közötti kapcsolatok minél hamarabb létrejöjjenek.

Ezt a cél szolgálja az iskolai nyílt nap, ahol nem csak a gyermekek, hanem a szülők is megismerkedhetnek az iskolával, a leendő tanítónénivel.

2019.03.12-én került megrendezésre az iskolai nyílt nap Borsosberényben: a program segítségével személyes kapcsolat alakulhatott ki a tanító néni és a gyermekek között. A programnak két célja volt. Az első, hogy szeptember elsején ne félve és riadtan menjenek az iskolába, a másik pedig, hogy a tanítónéni megfigyelhette őket játék közben, s az óvónéniktől is hasznos információkat kaphatott a gyermekekről. A látogatás napján a gyerekek élvezettel ültek be a padokba, érdeklődve hallgatták a tanítónénit. Megismerkedtek osztálytermükkel. A közös, „ismerkedős” játék során kölcsönösen megismerhették egymást.

       

 

2019. 03.19.-én került megrendezésre az iskolai nyílt nap Nagyorosziban.
A gyerekek nagyon jól érezték magukat, örömmel üdvözölték volt barátaikat. Kíváncsian léptek be az osztályterembe, ahol hamar feltalálták magukat. A közös tevékenykedés, játékos feladatok élmény volt számukra.

       

 

2019.03.28-án Patakon is ellátogattak az ovisok az első osztályba , hogy láthassák, hol tartanak már egykori óvodás társaik. Az órán az ovisok is kaptak feladatokat. Volt olyan feladat is, melyet az iskolások az óvodásokkal közösen, egymással együttműködve oldottak meg. A gyerekek motiváltak voltak, sok sikerélményhez jutottak, feltöltődtek pozitív élményekkel. Természetesen a legfontosabb szándékunk mégis az volt azonban, hogy sugárzó arccal boldogan, élményekkel gazdagon térjenek vissza az oviba. És ne félve, hanem várakozással érkezzenek majd az iskolába szeptember 1-jén! Az itt szerzett élményeket a gyerekek beépítik játékukba, így oldják szorongásaikat.

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb kategória

ÖKO TÁBOR

Az „Összefogás Nyugat-Nógrádban”című projekt keretében 2020. június 16-június 19-ig tartottuk ökotáborunkat 30 fő részvételével. A rendezvényt a Horpácsi Európa Pihenő Központban tartottuk. A 4 nap

Egyéb kategória

HUMÁN FÓRUM

2018.10.16-án Horpácson még a vírushelyzet előtt személyesen tudtuk lebonyolítani Humán Fórum programunkat, melynek a Szondi György Szakközépiskola, Szakiskola És Speciális Szakiskola adott helyet. 2020.04.29-én a